Om oss


Början på en dröm
2014 köptes Slittorp 300 av Yvonne Hult och Johnny Hagberg. Huset fick ett litet lyft och hyrdes ut. Samtidigt öppnades Garaget upp och en loppis startades. Lite kaffe och bullar fanns till försäljning, vilket gav mersmak. Vart kan vi ta detta? Ska vi satsa på vår dröm?

Ett lyft

Garagets dubbeldörrar byttes ut mot ett fönster och med familjernas hjälp genomfördes en varsam renovering där kärlek gavs till trädgård, grusgångar och fasader. Med våffor lade sedan grunden för Café Torpet Marielund.

Allt eftersom har Caféet i takt med samtiden och gästerna utvecklats. Idag erbjuder Torpet allt från våfflor och gotter, till Dagens Lunch och även den populära Räkmackan på solrosrågbröd med handskalade räkor från Smögen.

Om vår plats
På kartor från 1750-talet fanns markerat en såg med vattenhjul i Grönån tillhörande Drottninggärdet i Hålanda församling. Ursprungligen har det legat två kvarnar där. En för gästgiveriet i Verle, och en för Verle bys bönder. Del av fundament och kvarnstenar finns kvar i fallet väster om sågen. Redan1766 tingfördes vid Ale häradsrätt en brandsyn på denna såg. Förmodligen är det den såg, som blev ny- eller ombyggd år 1895 och då under ett 10-tal år drevs med överfalls- vattenhjul.

Grönån är ett vattendrag som rinner från Holmevattnet, vidare till kvarnen i Mauritzberg, stannar upp lite i Sågdammen här i Mosebacke och gav då ”Smen” tillgång till vatten, ån fortsätter ned till sågen i Drottninggärdet, och ner genom Hålandabygden och har sitt utlopp i närheten av gården Hamnen i Skepplanda. Då har ån ifråga nått Göta Älv. 

2 km från husknuten följer pilgrimsleden, en fantastisk sträcka i naturen med historiens vindslag i varje steg. Man följer denna markören som är utplacerad längs sträckan. Man kan då välja sin egen längd på sträckan. 

För mer info kan man besöka Ale Kommun och söka på:
Rapenskårs lövskogar.